Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

LTO raadt nieuwe vaccinatiestrategie aan tegen blauwtong

De LTO adviseert veehouders om de nieuwe strategie voor blauwtongvaccinatie te volgen, na de ontdekking van het blauwtongvirus type 3 in Nederlandse knutten. Vaccinatie is van cruciaal belang om de gezondheid van runderen en schapen te beschermen tegen deze snel verspreidende ziekte. Onderzoek heeft aangetoond dat een aanzienlijk percentage van de knutten besmet is, wat de noodzaak voor vaccinatie onderstreept.


Ontdekking van blauwtongvirus type 3
In september 2023 werd blauwtongvirus type 3 (BTV-3) voor het eerst vastgesteld in Nederland. Dit virus verspreidde zich snel onder knutten, kleine muggen die vaak voorkomen op schapen- en rundveebedrijven. Uit onderzoek van het NVWA Centrum Monitoring Vectoren (NVWA-CMV) en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) bleek dat maar liefst 46,6% van de geanalyseerde knutten positief testte op BTV-3.


Verspreiding en risico’s
De meest voorkomende knuttensoorten bij vee, zoals C. chiopterus, C. punctatus en C. obsoletus/scoticus, hadden de hoogste percentages blauwtongvirus. Dit wijst op een hoge viruscirculatie onder de gastheren en benadrukt de rol van deze knutten in de verspreiding van BTV-3.


Belang van vaccinatie
Gezien de ruime aanwezigheid van virusdragende knutten, is vaccinatie van cruciaal belang om een uitbraak van blauwtong te voorkomen. Onderzoek toont aan dat het percentage knutten dat positief testte op blauwtong in recent onderzoek zelfs hoger is dan tijdens de BTV-8 uitbraak tussen 2006 en 2008.


Politieke steun voor verplichte vaccinatie
Er is ook politieke steun voor een onderzoek naar verplichte vaccinatie tegen dierziekten zoals blauwtong. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een motie van VVD en D66 om de meerwaarde van verplichte vaccinatie te onderzoeken. Dit zou een belangrijke stap kunnen zijn in de richting van verplichte vaccinatie, wat de noodzaak van het ruimen van dieren bij een uitbraak kan verminderen.


Hoge vaccinatiebereidheid
Volgens demissionair minister Adema is de vaccinatiebereidheid binnen de sector groot, vooral bij ziekten zoals blauwtong waar de vaccinatiebereidheid tussen de 95% en 98% ligt. Hoewel een verplichte vaccinatie tegen blauwtong moeilijk te regelen is omdat het geen bestrijdingsplichtige ziekte is, ligt het risico bij de sector zelf.


Ondersteuning door dierenartsen
Veehouders kunnen voor advies en begeleiding terecht bij gespecialiseerde landbouwhuisdierenartsen, zoals die van AniCura ‘t Leidse Land in Leiderdorp. Deze dierenartsen hebben ruime ervaring in het verlenen van preventieve zorg en bedrijfsbegeleiding, wat cruciaal is voor het opstellen en naleven van een effectief vaccinatieschema tegen blauwtong.

Bronnen
www.wur.nl
www.boerderij.nl
www.anicura.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top