Van alle koeien die afgevoerd worden, heeft een derde te maken met ernstige klauwproblemen. In de afgelopen decennia erkennen veehouders steeds meer het belang van gezonde klauwen, voor zowel het dierenwelzijn als voor het totale rendement. Vroeger werd de klauw meer curatief behandeld, terwijl we nu meer de nadruk leggen op preventieve maatregelen. Dit is ook nodig omdat we steeds hogere eisen stellen aan onze koeien en de focus verschuift naar ouder wordende koeien.
Gezondheid is bepalend
Als een melkkoe iedere dag topprestaties moet leveren heeft deze ook intensieve verzorging nodig om dit te kunnen halen. Produceren kost veel energie en verlaagt de weerstand, dit bepaalt ook de gevoeligheid voor infecties. Een goede klauwgezondheid zorgt niet alleen voor het comfort van de dieren, maar heeft ook een positieve invloed op hun productiviteit, vruchtbaarheid en levensduur.
Van curatief naar preventief
Al jarenlang is bekappen een essentieel onderdeel bij melkvee, echter is de benadering hiervan aan het veranderen. Gedurende 20 jaar lag de nadruk op het oplossen van klauwproblemen, maar tegenwoordig wordt preventie steeds belangrijker. Veehouders begrijpen dat het voorkomen van problemen net zo cruciaal is als het oplossen ervan. Het doel is niet alleen om klauwen te bekappen, maar ook goed te verzorgen. Dit is des te belangrijker, aangezien de meeste klauwaandoeningen infectieus zijn en niets te maken hebben met de lengte of dikte van de klauw. Het verzorgen hiervan moet zich richten op het balgebied, de tussenklauw en beginnende afwijkingen.
4 stappen naar preventieve klauwverzorging
- Regelmatige verzorging
Zorg voor regelmatige behandelingen met bijvoorbeeld een klauwmat en bekap de klauwen structureel. Kijk naar de beste bekapmomenten zoals net voor de droogstand en rond honderd dagen in lactatie.
- Optimale leefomgeving
Een modderige of vochtige ondergrond vormt een broedplaats voor klauwinfecties. Reinig regelmatig de roosters en zorg voor een droge ondergrond.
- Gebalanceerd dieet
Een gebalanceerd dieet is net zo belangrijk voor de algehele diergezondheid als voor hun klauwgezondheid. Het voorziet in de voedingsbehoeften van het vee en versterkt hun immuunsysteem.
- Monitoring
Volg en registreer klauwproblemen en de bijbehorende behandelingen. Op deze manier kunnen trends worden herkend en kunnen specifieke problemen proactief worden aangepakt voordat ze ernstiger worden.
Klauwgezondheid is van cruciaal belang voor de melkveehouderij. Door preventieve maatregelen te implementeren, dragen veehouders bij aan het welzijn van hun dieren en de efficiëntie en winstgevendheid van hun bedrijven.
MS AutoHoofClean: Gemakkelijk gezonde klauwen
Een preventieve aanpak voor klauwproblemen is te vinden in het MS AutoHoofClean concept. Dit geautomatiseerde concept biedt een consistente en stressvrije klauwverzorging. De mat ligt bij de uitgang van de melkstal of robot. Hier dompelt het de klauwen volledig onder in het verzorgingsproduct voor een optimale behandeling. Deze opzet resulteert in gemiddeld 2 tot 7 behandelingen per dag per koe, met snelle en zichtbare resultaten.
De pomp van het MS AutoHoofClean-systeem is eenvoudig te installeren en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke melkveehouderij. Dankzij de handige HyCheck-app kunnen de resultaten gemakkelijk worden gemonitord en
geanalyseerd. Hierdoor kunnen klauwproblemen en hun voortgang nauwkeurig in kaart worden gebracht.
Meer weten?
Ben je benieuwd naar wat dit concept kan betekenen voor jouw melkveehouderij. Kom langs bij Schippers op Stand 440