Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 25, 26 & 27 november 2024

Innovatieve stallucht methode verhoogt grasgroei voor melkvee

De familie Bosman heeft de Dutch Dairy Challenge 2024 gewonnen met hun baanbrekende concept OMmissie. Dit systeem leidt stallucht via een drainagesysteem naar de bodem van een weide, waar bacteriën methaan omzetten in water en koolstofdioxide, wat resulteert in verbeterde grasgroei. Dit innovatieve idee leverde hen zowel de jury- als de publieksprijs op, en heeft potentieel om de landbouwpraktijken duurzaam te transformeren. Het systeem kan bijdragen aan een groenere toekomst door methaanemissies te verlagen en de productiviteit van weilanden te verhogen.


De geboorte van OMmissie
Het idee voor OMmissie ontstond toen Stan Bosman, met zijn achtergrond in drainage bij Fleurke in Coevorden, zich realiseerde dat de lucht uit mestputten een waardevolle bron van voedingsstoffen kon zijn. Samen met zijn vrouw Ramona runt hij melkveebedrijf ‘De Scheerse Polder’ in De Krim, Overijssel. Het echtpaar nam het bedrijf in 2015 over en moest zich aanpassen aan de nieuwe fosfaatwetgeving, wat hen dwong om innovatief te denken en nieuwe methoden te ontwikkelen.


Hoe werkt OMmissie?
Het OMmissie-systeem werkt door stallucht, rijk aan CO2, methaan, ammoniak en zuurstof, via drainagebuizen naar de bodem te leiden. Hier zetten bacteriën het methaan om in water en koolstofdioxide, wat vervolgens door de planten kan worden opgenomen. Dit proces vermindert de broeikasgassen en stimuleert de grasgroei. Stan Bosman heeft zelfs een Europees patent aangevraagd voor deze revolutionaire techniek.


Resultaten en voordelen
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Op de percelen waar het OMmissie-systeem is geïnstalleerd, is het gras niet alleen groener maar ook langer geworden. Deze methode zorgt ervoor dat de voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de planten, wat leidt tot een verhoogde productiviteit van de weilanden. In week 27 van 2024 werd een gemiddelde dagelijkse grasgroei van 64,2 kg droge stof per hectare per dag gemeten, wat significant hoger is dan normaal.


Impact op de melkproductie
De verbeterde grasgroei heeft ook een positieve invloed op de melkproductie van de koeien. Bij ‘De Scheerse Polder’ is het rollend jaargemiddelde per koe 10.000 kg melk met 4,5% vet en 3,65% eiwit. De gemiddelde levensproductie per koe is 47.000 kg melk. Deze cijfers onderstrepen de potentie van OMmissie om de efficiëntie en duurzaamheid van melkveebedrijven te verhogen.


Toekomstperspectieven
Stan Bosman hoopt dat het OMmissie-systeem op grote schaal kan worden toegepast en dat beleidsmakers in Brussel en Nederland de efficiëntie van dergelijke innovaties zullen erkennen en belonen. Door de methaanemissies te verlagen en de productiviteit van weilanden te verhogen, kan deze methode een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de landbouwsector. ‘Als je een stap vooruit wil maken, dan moet je wat uitproberen,’ zegt Stan. ‘En dat kost nou eenmaal geld.’

Bronnen


www.landbouwleven.be
inagro.be
www.vee-en-gewas.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top