Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Duurzaamheidsvoordeel voor boeren bij Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf zet een revolutionaire stap in de agrarische sector. Boeren met duurzaamheidscertificaten krijgen vanaf 2025 een fors voordeel bij het pachten van landbouwgrond. Het Skal-certificaat voor biologische landbouw wordt de absolute topper, met een oplopend voordeel tot 30%. Deze maatregel moet leiden tot duurzamer grondgebruik en helpt mee aan de ambitieuze doelstelling: 15% biologische landbouw in Nederland tegen 2030. Met 41.000 hectare in beheer, waarvan jaarlijks 10% wordt omgezet naar bio, speelt het Rijksvastgoedbedrijf een cruciale rol in deze groene revolutie.

 

Voordeel voor duurzame boeren

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft aangekondigd dat boeren met duurzaamheidscertificaten vanaf 2025 een aanzienlijk voordeel zullen krijgen bij het pachten van geliberaliseerde pachtgronden. Dit besluit is genomen om duurzamer grondgebruik te bevorderen in de agrarische sector. Boeren die in het bezit zijn van een Skal-certificaat, dat staat voor biologische landbouw, zullen het meeste voordeel hebben. Het percentage voordeel dat zij krijgen, zal de komende drie jaar verdubbelen van 15% naar 30%.

 

Effectiviteit van duurzaamheidscertificaten

De maatregel is gebaseerd op onderzoek van Wageningen University & Research en Stichting Milieukeur, dat aantoonde dat het Skal-certificaat een groot positief effect heeft op biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit. Het bleek dat meer dan de helft van de boeren die gebruik maken van de geliberaliseerde pachtgronden al een Skal-certificaat hebben. Andere certificaten, zoals ‘On the way to PlanetProof’ voor grondgebonden teelt en melk, en het ‘Beter Leven 1 ster’ voor melk, zullen ook verdubbelde percentages zien.

 

Ambities en doelen

Het RVB beheert ongeveer 41.000 hectare agrarische grond, waarvan 80% reguliere pacht, 10% erfpacht en 10% geliberaliseerde pacht is. Jaarlijks wordt ongeveer 10% van de vrijgekomen grond omgezet naar biologische landbouw. Dit jaar verwacht het RVB ongeveer 800 hectare geliberaliseerde pachtgrond aan te bieden, waarvan 10% al biologisch is. Het RVB hoopt hiermee bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur om 15% van het Nederlandse landbouwoppervlak in 2030 biologisch te maken.

 

Transparantie en controle

De controle op de duurzaamheidscertificaten wordt jaarlijks uitgevoerd door het RVB. De certificeerders zijn verantwoordelijk voor het toetsen van de certificaten. Daarnaast schrijft het RVB ook bouwplannen voor om ervoor te zorgen dat de grond duurzaam wordt gebruikt. Voor de boeren betekent dit niet alleen een kans op meer pachtgronden, maar ook een verplichting om zich te houden aan de duurzame praktijken die hun certificaten waarborgen.

 

Toekomstperspectief

Met deze nieuwe maatregel zet het RVB een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Door boeren met duurzaamheidscertificaten te bevoordelen, wordt er niet alleen gezorgd voor beter grondgebruik maar ook voor een verhoogde biodiversiteit en verbeterde bodem- en waterkwaliteit. Dit initiatief kan als voorbeeld dienen voor andere sectoren en landen die streven naar een meer duurzame landbouwpraktijk.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top