Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Boeren in nood: LTO pleit voor flexibiliteit in mestbeleid

Extreme weersomstandigheden zetten Nederlandse boeren onder druk. LTO Nederland vraagt het ministerie van Landbouw om uitstel voor het uitrijden van mest en de vanggewasverplichtingen bij maïs. Door overvloedige regenval zijn veel percelen onbegaanbaar en lopen gewassen achter in groei. Dit maakt het onmogelijk om aan de huidige deadlines te voldoen. LTO benadrukt dat grasland ook na 31 augustus nog nutriënten kan opnemen en pleit voor een aanpak die beter aansluit bij de landbouwpraktijk. Deze roep om flexibiliteit in ‘kalenderlandbouw’ klinkt al langer, en krijgt nu extra urgentie door de uitzonderlijke weersituatie.

 

De gevolgen van weersextremen
De afgelopen maanden hebben boeren in Nederland te maken gehad met extreme weersomstandigheden zoals overvloedige regenval. Dit heeft geleid tot onbegaanbare percelen, vertraagde zaai- en oogstmomenten, en een significante groeiachterstand bij gewassen. Vooral de maisteelt heeft hieronder geleden, waardoor het onmogelijk is geworden om aan de vanggewasverplichtingen en mestuitrijdata te voldoen.

 

LTO’s verzoek om uitstel
LTO Nederland heeft daarom het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) dringend verzocht om uitstel voor het uitrijden van mest op grasland en de vanggewasverplichtingen bij mais. De organisatie benadrukt dat grasland zelfs na 31 augustus nog in staat is om nutriënten op te nemen, waardoor een verlenging van de mestuitrijperiode geen negatieve invloed op de landbouwpraktijk zou hebben.

 

Kalenderlandbouw onder vuur
De LTO pleit daarnaast voor het loslaten van de rigide kalenderlandbouw. Volgens de belangenorganisatie moeten de landbouwpraktijken beter aansluiten bij de weersomstandigheden en de realiteit van het boerenbedrijf. Dit standpunt wordt ondersteund door de Tweede Kamer, die in juni al om een alternatief voor de huidige kalenderlandbouw vroeg.

 

Essentiële landbouwpraktijken
Een van de kernpunten van de LTO is dat agrarische ondernemers niet gedwongen moeten worden tot praktijken die tegen de goede landbouwpraktijken ingaan. Goede landbouwpraktijken zijn namelijk cruciaal voor het behoud van een goede waterkwaliteit. De huidige uiterste data dwingen boeren echter vaak tot keuzes die schadelijk kunnen zijn voor zowel de gewassen als het milieu.

 

Oproep tot flexibiliteit
Met het oog op de huidige overmachtssituatie roept LTO Nederland de minister op tot begrip en flexibiliteit. Snelle duidelijkheid over de mestuitrijdata is noodzakelijk, zodat boeren hun ruwvoerwinning en bemesting op een verantwoorde manier kunnen plannen. De LTO hoopt dat deze situatie een aanzet kan zijn tot een grondige herziening van de kalenderlandbouw, die beter inspeelt op de veranderende weersomstandigheden.

Bronnen
www.nieuweoogst.nl

www.melkvee.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top