Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Melkvee onder de loep: Partij voor de dieren eist actie tegen klimaatimpact

De Partij voor de Dieren roept op tot opheldering over de klimaatimpact van melkvee in Noord-Holland. Ze trekken een opmerkelijke vergelijking: de CO2-uitstoot van kaasproductie benadert die van industriereus Tata Steel. Bovendien blijkt dat methaan, uitgestoten door koeien, 34 keer schadelijker is voor het klimaat dan CO2. De partij vraagt om concrete maatregelen en cijfers over de methaanemissie van melkvee, schapen en geiten in de provincie. Deze confronterende oproep zet de schijnwerpers op een vaak onderschat aspect van klimaatverandering in de agrarische sector.


De rol van Tata Steel in de vergelijking
De Partij voor de Dieren vestigt aandacht op de CO2-uitstoot van Tata Steel, die in 2023 maar liefst 8,5 miljoen ton CO2 produceerde. Deze uitstoot plaatst Tata Steel aan de top van de lijst van grootste CO2-uitstoters in Nederland. Echter, onderzoek van Human toont aan dat de productie van 1 kilogram kaas zorgt voor 8,5 kilogram CO2-uitstoot. Jaarlijks komt dit neer op 8 miljoen ton CO2, bijna vergelijkbaar met de uitstoot van Tata Steel.


Methaan: een onderbelicht probleem
Methaan, een broeikasgas dat 34 keer krachtiger is dan CO2, wordt in grote hoeveelheden uitgestoten door melkvee. Dit gas komt vrij tijdens het verteringsproces van koeien en uit hun mest. Hoe meer melk een koe produceert, des te meer methaan er vrijkomt. Dit maakt de impact van melkvee op het klimaat zeer significant. Het programma ‘Kaas zonder koe’ van Human benadrukt dat een vermindering van de veestapel essentieel is voor het tegengaan van klimaatverandering.


Vragen aan de gedeputeerde staten
Jaap Hollebeek en Ilona Haas van de Partij voor de Dieren willen weten of de Gedeputeerde Staten de klimaatimpact van melkkoeien erkennen zoals geschetst in de uitzending van Human. Ze vragen specifiek naar het percentage methaanuitstoot afkomstig van melkkoeien, schapen en geiten en willen weten welke maatregelen de provincie neemt om de methaanemissiereductie te bereiken die in 2030 gehaald moet zijn.


Oplossingen voor de toekomst
Er zijn verschillende manieren om de methaanuitstoot van melkvee te verminderen. Wetenschapper Theun Vellinga van Wageningen University stelt dat voeraanpassingen, gericht fokken en verbeterde mestopslag de uitstoot aanzienlijk kunnen verlagen. Het gebruik van de methaanremmer 3NOP blijkt effectief, hoewel de kosten een belemmering kunnen vormen voor boeren. Genetische selectie van koeien die minder methaan produceren en stalrenovaties zijn andere langetermijnoplossingen die bijdragen aan een klimaatvriendelijkere veehouderij.


Initiatieven in de sector
FrieslandCampina, een grote speler in de zuivelsector, heeft zich aangesloten bij het ReFerm consortium. Dit initiatief richt zich op het verduurzamen van de (melk)veehouderij door middel van emissiearme stalvloeren, monomestvergisting en stikstofterugwinning. Het doel is een maximale reductie van zowel ammoniak als methaan, terwijl tegelijkertijd groen gas, elektriciteit en kunstmestvervanger worden geproduceerd. Dit consortium, dat nu 19 partners telt, werkt aan kosteneffectieve oplossingen voor de sector.


De weg vooruit
De oproep van de Partij voor de Dieren om de veestapel te verkleinen en de methaanuitstoot te verminderen, wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten en sectorinitiatieven. Het is duidelijk dat een multidisciplinaire aanpak nodig is om de klimaatimpact van melkvee effectief aan te pakken. Dit vraagt om samenwerking tussen overheid, wetenschap en agrarische sector om duurzame en haalbare oplossingen te realiseren.

Bronnen


medemblikpraat.nl
wetenschap.headliner.nl
www.melkveebedrijf.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top