Gezonde klauwen zijn de sleutel tot een goed draaiend rundveebedrijf. Koeien met gezonde klauwen bewegen zich moeiteloos van ligplaats naar vreetplaats, wat resulteert in betere prestaties en minder gezondheidsproblemen. Klauwproblemen zijn zeer divers en niet altijd direct zichtbaar. Klauwgezondheid hangt af van meerdere factoren, waaronder voeding, belasting, huisvesting en infectiedruk.
Klauwaandoeningen: Infectieus en niet-infectieus
Klauwaandoeningen zijn grofweg op te delen in infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen. Infectieuze aandoeningen, zoals tussenklauwontsteking, stinkpoot en Mortellaro, worden beïnvloed door de weerstand van de koe, waarbij voeding een rol speelt, en door de infectiedruk. Niet-infectieuze aandoeningen, zoals wittelijndefect, zoolbloedingen en zoolzweren, worden beïnvloed door belasting en huisvesting in combinatie met voeding. De rol van huisvesting en infectiedruk kan worden beïnvloed door een optimale omgeving te creëren. Enkele belangrijke maatregelen zijn: droge en schone roosters en ligboxen, minimale obstakels in de stal, het vermijden van draaipunten bij melkstallen, melkrobots en voerstations, en voldoende en schone ligplekken.
Voeding en mineralen
Voeding is zeker niet de oplossing voor alle klauwproblemen, maar een goed gebalanceerd rantsoen kan zeker bijdragen aan een optimale weerstand en gezonde klauwen. Naast de afstemming van de juiste ruw- en krachtvoeders om de pens goed en gezond te laten werken, moeten we ook de invloed van mineralen niet onderschatten. Belangrijke mineralen voor gezonde klauwen zijn onder andere zink, koper, mangaan en biotine. Het verstrekken van deze mineralen is echter geen garantie dat de koe ze ook zal kunnen gebruiken. In de opname van mineralen zit een groot verschil. Meestal wordt gedacht dat er twee soorten mineralen zijn: organisch en anorganisch. Bij de meesten is wel bekend dat organische mineralen beter worden opgenomen en dat men daarom voor een beter effect voor organische mineralen moet kiezen.
Organische mineralen aminozuren
Er zit echter een groot verschil tussen organische mineralen. Organisch gebonden houdt in dat het mineraal gebonden is aan een molecuul dat koolstof bevat, zoals eiwitten en aminozuren. Aminozuren hebben daarin weer de voorkeur, omdat deze een sterkere binding hebben dan eiwitten en dus beter gekoppeld blijven in het pens- en darmmilieu. Alleen de term ‘organisch’ blijkt dus niet meer voldoende voor een goede opname. Onder de aminozuren is er een onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Door te kiezen voor essentiële aminozuren wordt de opname van het mineraal vergroot. De opname verschilt ondanks de binding met een (niet-essentieel) aminozuur. Deze worden niet altijd goed opgenomen. Wanneer het gebonden aminozuur niet nodig is, zal deze het maagdarmkanaal net zo makkelijk passeren als anorganische mineralen. Essentiële aminozuren zijn altijd nodig en zullen dus ook beter opgenomen worden. Alleen de term ‘organisch’ blijkt dus niet meer voldoende voor een goede opname.
RumiAdd Hoef Valent
Daarom heeft RumiVar naast praktische tips om de klauwgezondheid te bevorderen ook een nieuw product ontwikkeld: RumiAdd Hoef Valent. In dit product zijn alle mineralen gebonden aan essentiële aminozuren, wat direct resulteert in een betere opname en betere resultaten in de stal. De resultaten in de stal laten zien dat er tot 35% minder klauwproblemen zijn, het celgetal lager is en er positieve effecten zijn op vruchtbaarheid en productie.
Creëer de best mogelijke leefomgeving voor uw dieren
Enkele tips zijn: fris en smakelijk voer, voorkom overbezetting, zo min mogelijk draaipunten, goede en bereikbare ligplaatsen, een schone en droge omgeving, en een goede mineralenvoorziening. RumiAdd Hoef Valent is, net als onze andere producten, ontstaan door de behoeften en omstandigheden die we in de praktijk tegenkomen. Naast onze mineralen kunnen we ook helpen in de stal door samen met uw mengvoeradviseur de risicofactoren voor klauwgezondheid te identificeren.