Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Mestproblematiek prioriteit voor nieuwe landbouwminister Wiersma

Femke Wiersma, beoogd landbouwminister voor BBB, heeft aangekondigd dat de mestproblematiek haar eerste prioriteit zal zijn na haar officiële installatie op 2 juli. Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer benadrukte ze dat ze generieke kortingen op dier- of productierechten wil voorkomen. Wiersma wil zich ook inzetten voor een soepeler stikstofbeleid en de ‘rekenkundige ondergrens’ voor stikstofneerslag aanpassen, zodat kleine uitstoters hun werk kunnen voortzetten. Ondanks een fors afgeslankt stikstoffonds van 5 miljard euro, ziet Wiersma voldoende mogelijkheden voor technische innovatie en vrijwillige uitkoopregelingen voor boeren.


Een nieuwe aanpak voor mestproblematiek
Minister Wiersma benadrukte tijdens haar hoorzitting dat de mestproblematiek een van de meest urgente kwesties is die ze wil aanpakken. Ze pleit voor een herziening van de huidige regelgeving en wil in Brussel opnieuw een derogatie aanvragen. Dit zou betekenen dat Nederland onder bepaalde voorwaarden meer mest mag uitrijden dan de Europese norm van 170 kg stikstof per hectare. Volgens Wiersma staat Nederland hierin niet alleen en zijn er andere landen die ook pleiten voor een hogere limiet.


Stikstof en natuur: een breder perspectief
Wiersma wil de discussie over het stikstofbeleid verbreden. Ze vindt dat stikstof en natuur te veel aan elkaar gelinkt zijn en wil ook andere drukfactoren, zoals waterbeheer, in de discussie betrekken. Dit betekent dat er een meer holistische benadering komt waarin verschillende milieufactoren in overweging worden genomen. Hierdoor kan er een meer gebalanceerd beleid ontstaan dat zowel natuurbehoud als landbouwproductie ten goede komt.


De rekenkundige ondergrens
Een belangrijk punt waar Wiersma zich voor wil inzetten, is de ‘rekenkundige ondergrens’ voor stikstofneerslag. Dit houdt in dat kleine uitstoters niet onnodig hard worden aangepakt en hun werkzaamheden kunnen voortzetten. Dit zou met name een oplossing kunnen bieden voor de PAS-melders, boeren die zonder vergunning stikstof uitstoten maar hun activiteiten wel hebben gemeld bij de overheid.


Financiën en innovatie
Ondanks dat het stikstoffonds is afgeslankt van 20 naar 5 miljard euro, ziet Wiersma voldoende mogelijkheden voor technische innovatie. Ze benadrukt dat boeren nog steeds gebruik kunnen maken van vrijwillige uitkoopregelingen en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn voor innovatie in de landbouwsector. Dit is cruciaal om de sector toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd de milieubelasting te verminderen.


Reacties van de oppositie
De oppositiepartijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66 en Partij voor de Dieren, hebben tijdens de hoorzitting kritische vragen gesteld over onder andere biologische landbouw en dierenwelzijn. Wiersma erkende de zorgen maar benadrukte dat incidenten in de veehouderij vaak uitvergroot worden. Ze gaf aan dat veel boeren hard werken om dierenleed te voorkomen en dat er in alle sectoren misstanden voorkomen die aangepakt moeten worden.


Toekomstige samenwerking
Na afloop van de hoorzitting was Wiersma optimistisch over de toekomstige samenwerking met de Tweede Kamer. Ze ziet een basis voor goede samenwerking maar erkent dat het niet mogelijk zal zijn om iedereen tevreden te stellen. Haar belangrijkste doel is om een evenwichtig beleid te voeren dat zowel de belangen van de landbouwsector als die van het milieu dient.

Bronnen


www.nieuweoogst.nl
www.rd.nl
www.nd.nl
www.zeelandnet.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top