Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Koning prijst Nederlandse boeren in troonrede

Tijdens de Troonrede heeft koning Willem-Alexander de Nederlandse landbouwsector in de schijnwerpers gezet. Hij benadrukte dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren, een prestatie om trots op te zijn. De koning pleitte voor een realistisch beleid dat boeren langdurige zekerheid biedt en ruimte laat voor ondernemerschap. Hij riep op tot erkenning van het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld en benadrukte de schoonheid van het Nederlandse landschap, waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Deze woorden markeren een positieve toon richting de agrarische sector in een tijd van complexe uitdagingen.

 

Druk op de ruimte en regeldruk

Tijdens zijn toespraak wees koning Willem-Alexander op de uitdagingen die ontstaan door de druk op beschikbare ruimte en de complexe regelgeving. Hij benadrukte dat tal van belangen, zoals woningbouw, infrastructuur en landbouw, strijden om voorrang in een land met beperkte ruimte. De koning riep op tot een Nota Ruimte, die richtinggevend moet zijn voor een eerlijke verdeling van de schaarse ruimte, en benadrukte de noodzaak van begrijpelijk en uitvoerbaar beleid om de regeldruk te verminderen.

 

Mestcrisis als Urgent Onderwerp
Een van de meest urgente onderwerpen die de koning aanstipte, was de mestcrisis. Hij pleitte voor een realistisch en uitvoerbaar beleid dat boeren en vissers langdurige duidelijkheid biedt zonder nieuwe nationale toevoegingen aan internationale afspraken. De koning benadrukte dat gedwongen bedrijfsbeëindigingen niet aan de orde zijn en dat de werkelijke staat van de natuur en gemeten uitstootcijfers leidend moeten zijn in het beleid. Er is een stimuleringsbudget van € 5 miljard beschikbaar om de noodzakelijke veranderingen door te voeren, en jaarlijks wordt € 500 miljoen uitgetrokken voor agrarisch natuurbeheer.

 

Innovatie en Duurzaamheid in de Landbouw
De koning gaf ook aan dat innovatie en technologische vooruitgang cruciaal zijn voor de toekomst van de landbouw. Er wordt miljoenen euro’s geïnvesteerd in technologische innovaties en meetsystemen om duurzaamheid en productiviteit binnen de sector te verbeteren. LTO-bestuurder Jan Teade Kooistra benadrukte het belang van innovatie om de landbouw toekomstbestendig te maken, een sentiment dat door de koning werd gedeeld in zijn pleidooi voor meer ondersteuning aan boeren die willen investeren in nieuwe technologieën.

 

Voedselzekerheid en Biodiversiteit
Koning Willem-Alexander onderstreepte het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld en riep op tot een herwaardering van de rol van boeren. Hij benadrukte dat voedselproductie en biodiversiteit niet tegenover elkaar hoeven te staan, maar juist kunnen samengaan om het Nederlandse landschap te verrijken. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat deze twee elementen elkaar uitsluiten, en streeft naar een balans waarbij zowel landbouw als natuur kunnen floreren.

 

Reacties en Verwachtingen
De positieve woorden van de koning werden goed ontvangen door diverse sectoren. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) sprak haar hoop uit dat het kabinet met een positief en uitvoerbaar beleid komt voor de agrarische sector. Ook de provincie Drenthe reageerde positief, waarbij ze opriepen tot concrete uitwerkingen en middelen om de landbouw en natuur te ondersteunen. De focus op uitvoerbaarheid en regeldruk werd door verschillende stakeholders als een noodzakelijke stap gezien om de sector vooruit te helpen.

 

Beeld: ANP

Bronnen

www.nieuweoogst.nl
www.rijksoverheid.nl
lc.nl
www.nfofruit.nl
www.provincie.drenthe.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top