Voor nieuwe energietoepassingen zal het warmtebeheersysteem een cruciale rol spelen.
Voordelen van luchtgekoelde batterijen
Vanwege de eenvoudige structuur en lage kosten zijn luchtgekoelde batterijen favoriet bij veel batterijleveranciers.
De mindere punten van de koeltechnologie met lucht als medium zijn ook vrij duidelijk. Het koeleffect is minder. Bovendien wordt luchtkoeling sterk beïnvloed door de temperatuur van de buitenlucht.
Vloeistof gekoelde batterijen
Effectievere warmteafvoer via vloeistofkoeltechnologie. Deze is rustiger voor het thermische beheer van de batterij. Werking: er stroomt koelvloeistof door het interne pijpleidingcircuit van de batterij om de warmte af te voeren die wordt gegenereerd wanneer de batterij werkt. Bij lage temperaturen verwarmt het systeem ook het batterijpakket.
Vergeleken met lucht heeft het systeem met koelvloeistof als medium tientallen keren grotere specifieke warmtecapaciteit en hogere warmteoverdrachtscoëfficiënt, wat het voordeel van een beter koeleffect met zich meebrengt. Nadat de temperatuur en het temperatuurverschil aanzienlijk zijn verminderd, zal het batterijpakket natuurlijk aanzienlijk worden verbeterd in werkefficiëntie, stabiliteit, levensduur en duurzaamheid. Natuurlijk zullen vloeistofkoelsystemen ook meer kosten. De structuur van de vloeistof gekoelde batterij is ingewikkelder en vereist een ander soort onderhoud. Het verhoogt ook het totale gewicht van het accupakket, wat gelijk staat aan het verlagen van de energiedichtheid van het accupakket.
Algemene trend
Naarmate de vraag van consumenten naar prestaties en de upgrade van de technologie van het thermische beheersysteem van accu’s toeneemt, zullen steeds meer modellen geleidelijk geavanceerdere vloeistof gekoelde accu’s gebruiken.
Voor meer toelichting van de voor- en/of nadelen? Welke koeltechnologie is van toepassing op mijn project? Bezoek ons op stand 537 en we lopen de mogelijkheden samen door.